Zwolle een historische Hanzestad

I

Sassenpoort Zwolle

Centrum

De Sassenpoort is het voornaamste restant van de middeleeuwse ommuring van de stad. Deze video laat de poort zien zoals u die niet eerder zag. De openingstijden staan op de site van de poort.

I

Kapel R.K. Kerkhof

Diezerpoort

Het interieur van de kapel is voor een groot deel in de oorspronkelijke staat. Zoals de schilderingen, de tegelvloer en de glas-in-lood vensters. De kapel is een rijksmonument.

I

Schutsluis Het Nieuwe Verlaat

Berkum  

Het Nieuwe Verlaat is in 1914 gebouwd. Door de zeldzame vorm is het monument een bezoek waard. De sluis grenst aan de uiterwaarden van de Vecht waar u heel dicht bij de natuur kunt komen.

 

I

Oliemolen de Passiebloem

Wipstrik  

Van de molens die aan de Nieuwe Vecht stonden is de Passiebloem nog over. De molen is een aantal dagen per maand geopend en een bezoek waard. De video zoomt vast in op de buitenkant.

.

I

Dominicanenklooster Zwolle

Assendorp 

Een korte video impressie van het exterieur van het neogotisch klooster aan de Assendorperstraat waarvoor op 3 mei 1900 de eerste steen werd gelegd.

Zwolle Info TV op Facebook

Social media  

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe video’s en ander nieuws van Zwolle Info.  

Hoge cultuurhistorische waarde

Zwolle Info TV maakt korte video impressies over historische bezienswaardigheden die de stad tot leven brengen en die uitnodigen om ze zelf ook eens met aandacht te gaan bekijken.

Wie in het centrum wat vaker omhoog kijkt, ontdekt pas de rijke historie van Zwolle. De stad telt een groot aantal eeuwenoude gevels.

De historische waarde van de watertoren werd onlangs na renovatie weer zichtbaar. https://youtu.be/oEvy2pdxbwA  

 

I

De Oude Ambachtsschool

Pierik

Na herbestemming van de Oude Ambachtsschool heeft het jaren dertig pand weer een positieve uitstraling op de wijk. Zwolle Info laat de tijd van weleer voor even terugkeren…

I

Univé sponsort Zwolle Info TV

Univé Buurtfonds, lokaal betrokken

Univé Buurtfonds ondersteunt Zwolle Info zodat ook ouderen die niet meer buiten komen toch kunnen blijven genieten van park Potgietersingel en andere mooie plekjes.

I

Hoge Spoorbrug

Assendorp  

Wanneer wandelde u voor het laatst over De Hoge Spoorburg die de stad in 1883 met Schelle verbond? Het ontwerp van de brug is uniek en komt elders niet meer voor in ons land.

I

Voormalig Sophia-ziekenhuis

Wipstrik

In 1934-’35 werd het versnipperende complex van het Sophia-ziekenhuis één geheel. Het ontwerp van de uitbreiding wordt architectuurhistorisch en stedenbouwkundig als belangrijk gezien. 

I

Historische Binnenstad

Binnenstad

Zwolle is ontstaan in de Middeleeuwen en telt veel oude gebouwen. Niet alleen in de bekende winkelstraten maar ook in een van de vele historische straatjes in het hart van de stad.

I

Wonen a/d Thorbeckegracht 

Centrum  

Een mooie nazomerdag in september op de Thorbeckegracht. Een sfeervolle video impressie van eeuwenoude koopmanshuizen en grachten-panden aan de voormalige doorvoerhaven.

I

Watertoren en Menistenbrug 

Wipstrik

De verbouwing van de Watertoren in 2017-2018 is ingenieus gedaan en ontving de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen 2019. Een korte video van de toren en de naastgelegen Menistensluis en -brug.

I

Langs de Thorbeckegracht  

Centrum  

Vanaf de overkant van de Thorbeckegracht is de verticale architectuur van eeuwen terug goed te zien. Tegenwoordig strijden verticale en horizontale lijnen om voorrang in de stad.

I

Cameranu steunt Zwolle Info TV

Passie voor foto en video  

Cameranu helpt je mooie beelden te maken. Ze doen dat met hun assortiment, service, kennis en passie op het gebied van foto en video.  Cameranu sponsort Zwolle Info TV.    

I

Stadsmuur (1)

Centrum – Aan de Stadsmuur

Het fundament van de verdwenen Ramhorsttoren ligt onder het gebouw van Het Oversticht, ooit een middeleeuws pakhuis. Nog wel aanwezig is een deel van de stadsmuur naast Het Oversticht.

I

Binnenvaartschepen  

Historische schepen Thorbeckegracht

In de binnenstad liggen een groot aantal historische binnenvaartschepen. Zoals hier aan de Thorbeckegracht. Vroeger gebruikt voor de binnenvaart nu als woonschepen.  

I

Voormalige Kantoor IJsselcentrale

Assendorp

Het voormalig kantoor van de Elektriciteitsfabriek IJsselcentrale aan de Zeven Alleetjes in Zwolle stamt uit 1946. Het ontwerp is in de stijl van de Delftse school. Een korte video over het exterieur.

I

Historische Gevelstenen 

Centrum

Prachtige gevelstenen van zeventiende-eeuwse winkelpanden verraden waar vroeger de bakker en andere bedrijven gevestigd waren. Een video over historische gevelstenen in de binnenstad.

I

Winkels Luttekestraat

Centrum

De Luttekestraat. Een straat waar meer te zien is dan alleen mooie winkels. Zoals ook elders in de binnenstad zijn er in de Luttekestraat panden met eeuwenoude gevels.

I

Spoorbrug Vecht

Berkum

De in 1993 deels vervangen Spoorbrug over de Vecht kon vroeger opzij draaien. Een sfeervolle video impressie bij zonsopgang in een landschap dat uitnodigt om er te gaan fietsen.

I

Fontein Van Nahuysplein

Centrum

De fontein in het park Van Nahuysplein is in 1892 gebouwd en is nu een rijksmonument. Het parkje nabij het centrum is op een zonnige dag een mooie plek om tot rust te komen.

I

Kerstverlichting Binnenstad

Driving Home For Christmas in Zwolle

ZwolleFonds realiseert in samenwerking met de gemeente Zwolle de sfeerverlichting. Wandel de beeldenroute en bewonder de lichtbeelden op verschillende plekken in de binnenstad.

I

Theater De Spiegel

Centrum

Aan de Achtergracht staan een drietal markante panden. In een drieluik een exterieur impressie van Librije’s Hotel en kantoor Bemog. We starten met Theater De Spiegel.

I

Stadsmuur Buitenkant

Centrum  

Ooit omringde een stadsmuur de hele stad. Nu zijn er over een lengte van een halve kilometer nog restanten te bewonderen. Vergeet niet om ook de achterzijde van de muur te bekijken.

I

Historische Binnenstad

Centrum

Zwolle is ontstaan in de Middeleeuwen en telt veel oude gebouwen. Niet alleen in de bekende winkelstraten maar ook in een van de vele historische straatjes in het hart van de stad.

I

Vitens Winwatergebied

Dalfsen, Vecht

Langs de Vecht naar Dalfsen ligt in een mooi natuurgebied de moderne drinkwater-productielocatie van Vitens. Vanuit Berkum makkelijk per fiets bereikbaar.